Šťastné a veselé, zpívejme přátelé. Co má společného jóga a zpěv aneb proč zpívat právě o Vánocích.

Zpíváte rádi? Kvalitu zpěvu nechme stranou, mluvme o radosti z něj. Kdo zpívá, je zpravidla veselý (pomineme-li žalozpěvy a tklivé písně o lásce). Zpěv prospívá našemu tělu i duši víc, než bychom čekali. Začněte zpívat a vaše tělo spustí produkci serotoninu – hormonu štěstí. A to není všechno. Švédští vědci dokonce zjistili, že zpívání působí blahodárně na náš srdeční rytmus. V závislosti na rytmu písně naše srdce zrychluje a zase zpomaluje svou činnost. Přirozenou proměnlivostí srdeční akce v kombinaci se správným dýcháním dopřáváme našemu tělu i duši přímo harmonizační lázeň.

A právě tady se potkávají blahodárné účinky jógy a zpěvu. Co má společného jóga a zpěv?

DECH je most mezi tělem a myslí, dech je základem jógové praxe. Kvalitní dech je důležitější než bezchybný hodinový stoj na hlavě. Dech nám připomíná, že jsme pravě teď a právě tady. Dýcháme neustále a dokud živi budeme, nepřestaneme. Nepřemýšlíme nad tím, jestli jsme dýchali včera a jestli budeme dýchat zítra. Dýchám, tedy jsem.

DRŽENÍ TĚLA. Zkrouceni na gauči jen těžko vyloudíme jakýkoliv, natož libý tón. Stejně tak každou ásanu ( v jakékoliv variantě obtížnosti) provedeme správně pouze v okamžiku, kdy naše svaly opustí napětí. Proto všechny cviky i dechová cvičení provádíme pomalu, bez zbytečného napětí, ctižádosti a soutěžení.

KONCENTRACE, tedy schopnost soustředit se v jednom okamžiku na jednu věc. Přehrajte si v hlavě  dnešní ráno nebo půlden v práci. Zaměřit se v daném okamžiku na jednu konkrétní věc dokáží v dnešní multitasking době jen vyvolení nebo trénovaní jedinci. Jóga vyžaduje naší plnou koncentraci, stejně tak zpěv. Utužování mindfulness není nikdy dost.

Milí jogoví přátelé, zpívejte. Buďte zdraví a šťastní. Vánoce jsou za dveřmi a my máme jedinečnou šanci vyrovnat naše roční pěvecké skóre. V rodinném kruhu při zpěvu koled se kdejaký nelibý tón ztratí, věřte mi, vím o čem mluvím.  Cílem není dokonalý vánoční chorál, ale radost a pohoda.

V tomto duchu přeji Vám všem krásné a pohodové Vánoce.

 

 

Ceník

  • Jednotlivý vstup: 60 min / 130 Kč

  • Permanentka 5 vstupů: 600 Kč

  • Permanentka 10 vstupů: 1200 Kč

  • Permanentka 20 vstupů: 2400 Kč

  • Soukromá lekce: 700 Kč

Provozní řád

Prosíme o včasný příchod na lekci (nejdříve však 20min před začátkem). Pozdějším příchodem byste vyrušili ostatní návštěvníky. Dbáme o bezpečí Vašich osobních věcí, proto se studio těsně před začátkem lekce zamyká. Děkujeme, že toto opatření chápete. Jeho respektováním vyjadřujeme úctu jeden k druhému.